Utfodringsstrategi
Foderkostnaderna är den största enskilda kostnaden
inom nötköttsproduktionen. Utfodringen upptar också den största delen av
arbetstiden och det bör man ta i beaktan när man planerar att bygga nytt. En
investering i en mer automatiserad utfodringsteknik kan betala sig genom en
minskad arbetstidsåtgång.
Förutsättningar
En framgångsrik utfodringsstrategi kräver att man beaktar flera grundläggande
ekonomiska och biologiska förutsättningar. En utfodringsstrategi är ett sätt
uppnå en viss foderstyrning. Foderstyrningen innebär att rätt individ får rätt
mängd vi rätt tillfälle, och att utbytet av foder ger en rimlig avkastning i
form av produkter (avvand kalv eller i kg kött). Det finns en mängd faktorer som
påverkar resultatet av foderstyrningen och därmed ekonomin i produktionen. Desto
bättre överensstämmelse mellan utfodring och näringsbehov, desto effektivare
foderomvandling. För att lyckas krävs kunskap om näringsfysiologi,
konsumtionsförmåga, fodermedlens näringsvärde, djurens vikt och hull, tillväxt,
slaktmognad, klassificering vid slakt och köttkvalitet samt tekniken för
foderstyrning.
Foderstyrning
Foderstyrning innebär att rätt individ får rätt mängd foder. Här
bör man beakta gruppering eller frånvaro av sådan, utfodring av
individen/gruppen och verklig konsumerad mängd foder. Begränsade fodergivor kräver
en ätplats per djur eller någon form av transponderutfodring.
I kort och långt tidsperspektiv
För liten andel grovfoder kan rubba balansen i våmmen och de andra magarna så
att magsår och leverbölder kan uppstå. I ett kortare tidsperspektiv (från ett
dygn till tre veckor) behöver man ta hänsyn till följande då man utfodrar
mikroberna i våmmen. Det krävs:
- att det sker en tillvänjning av mikroberna i våmmen till ett nytt fodermedel
vilket tar ca 2-3 veckor
-
att det sker en fördelning av kraftfoder/stärkelserika fodermedel över dygnet
för att undvika stötdosering som ger
kraftig bildning av propionsyra (och mjölksyra) och pH sänkning i
våmmen
-
att man tar hänsyn till foderordningen mellan framför allt grovfoder och
kraftfoder.
Den andra och den tredje punkten undviks genom att ge fullfoder.
Foderordning
Foderordningen bestämmer i vilken ordning olika foder ges. Fördelning av givor
och fodermedel över dygnet kan även ingå i foderordningen. Inga stora
kraftfodergivor skall ges på ”fastande” mage. Det kan också vara svårt att ge
kraftfoder om grovfoder alltid finns på foderbordet. Vid fullfoder eller vid fri
tillgång på foder bortfaller krav på foderordning. Man skall också tänka på att
foderbordet måste sopas rent med jämna mellanrum.
Ättider
Tillgången till foder är viktig. Foderbord i lösdrifter kan tidvis bli tomma då
djuren flyttar fodret utom räckhåll.
Tillgång på vatten
Fri tillgång på vatten rekommenderas. Vatten kan tilldelas i vattenkoppar eller
vattenkar (se kapitlet "Vatten och avlopp"
under fliken "Byggnaderna".
Betesgång
Alla nötkreatur som är äldre än 6 månader ska hållas på bete eller ges tillfälle
att vistas ute under sommaren (extern länk). Hur länge djuren skall vara på bete
är beroende på när de är födda och var i Sverige djuren hålls enligt
SJVS 2016:13. Kravet på utevistelse gäller inte
för tjurar. Ett bra bete är viktigt för dikorna då deras betesperiod oftast är
lång, upp till 200 dagar. Det är bra om kalvarna vant sig vid kraftfoder innan
avvänjning, därför kan kalvarna tillskottsutfodras på bete i en
kalvgömma innan
avvänjning. Avvänjningen sker oftast i samband med installningen. Dikalvarna bör
säljas eller stallas in senast i slutet av september.
Foderstyrning
Grunden är en välbalanserad foderstat med tillräckligt med energi och protein,
rätt mängder av mineraler och vitaminer samt tillgång på friskt vatten.
Foderstaterna skiljer sig åt beroende på produktionsinriktning.
Foderstyrning för dikor
Man kan dela in dikornas näringsbehov i underhåll, dräktighet och
mjölkproduktion. Underhållsbehovet påverkas av ras, kondition och andra
faktorer. En ko som rör sig mycket och vistas mycket utomhus under vintern
behöver mer foder än en som står på en begränsad yta inomhus. Extra foder för
produktion behöver kon i slutet av dräktigheten i månad 8 och 9 och då hon
producerar mjölk.
Rekryteringskvigor
Dräktiga kvigor är växande djur som också behöver extra näring för sin tillväxt.
Köttraskvigorna bör kalva in vid 24 månaders ålder, vilket innebär att de ska
betäckas vid 15 månaders ålder. Vid betäckning eller seminering bör en
köttraskviga väga 65 % av sin vuxenvikt.
Utfodring efter hull
För dikorna gäller det att utfodra så att de är i normalhull (hullklass 3-4) vid
kalvningen. Om korna är för feta finns ökad risk för kalvningssvårigheter. Är
de för magra kan de få sämre mjölkproduktion och det tar längre tid för dem att
komma i kondition samt att bli dräktiga igen. Kalvningsintervallet bör vara 12
månader.
Gruppindelning
Då man utfodrar dikorna efter deras hull skulle det vara bra att kunna fördela
fodret individuellt. Detta kan man bara göra om de är uppbundna eller kan låsas
fast vid foderbordet. Vanligtvis hålls dikor i gruppboxar och de måste då delas
in i lämpliga grupper. Lämpligt är att dela in i minst tre grupper: fullvuxna
dikor i gott hull, förstakalvare samt kor i dåligt hull och sist en grupp med
dräktiga kvigor. Eventuellt kan dräktiga kvigor gå i gruppen med förstakalvare
om man är uppmärksam på att kvigorna inte blir bortjagade från foderbordet av de
äldre korna. Om grovfoder ransoneras till gruppen med korna i gott hull är det
viktigt att alla kan äta samtidigt. Annars kommer ranglåga kor att ha svårt att
äta.
Kalvningsperiodens längd
En kort kalvningsperiod är oftast att fördra eftersom arbetstoppen i samband med
kalvningarna blir kortare och kalvgrupperna blir jämnare. Det är också lättare
att gruppera och utfodra korna då de har samma foderbehov. Kalvningsperioden
bör inte vara längre än 3 månader. Vid koncentrerad kalvning ökar dock behovet
av kalvningsboxar.
Foderstyrning för tillväxt
Med hjälp av foderstaten styr man också hur fort ungnöten ska växa och när de
ska bli slaktmogna. Ungnöt har olika foderbehov under olika perioder av
tillväxt. Djurens ras, kön, ålder och storlek samt foderstatens sammansättning
och utfodringsintensiteten (energi/kg ts) påverkar hur muskel och fettansättning
sker. Tillväxten hos unga djur består till stor del av muskler och andra
proteinrika organ, därför behöver yngre djur förhållandevis mer protein än äldre
djur.
Slaktmognad
Tillväxten styr när djuret är slaktmoget. Djuret är slaktmoget när musklerna är
väl utvecklade och när lagom med fett är ansatt i kroppen. Det är då man får
störst ekonomiskt utbyte vid slakt, det är inte längre lönsamt att fortsätta
uppfödningen. Slakteriernas betalningssystem för slaktkropparna avgör när djuret
är slaktmoget. Man tittar framförallt på vikt, fettgrupp och formklass.
För att planera tillväxten och veta när man ska skicka djuren till slakt behöver
man regelbundet väga djuren. För att bedöma fettansättningen på levande djur
använder man sig av ögat och det sk. slaktargreppet där man känner på revben,
svansrot och ljumskveck.
Konsumtionsförmåga
Vid foderstatsberäkning beräknas konsumtionen i procent av levande vikten hos
djuret. Ofta används torrsubstanskonsumtionen i procent av levande vikten. De
olika fodermedlen påverkar dock kraftigt hur mycket djuren äter.
Passagehastigheten genom våmmen och smältbarheten på fodermedlen bestämmer hur
mycket djuren kan konsumera. Grovfodrets fiberinnehåll påverkar hur mycket
djuret kan äta och foderstatens energikoncentration avgör hur mycket energi
djuret får i sig.
Utfodringsintensitet - koncentrationsgrad
Utfodringsintensitet mäter man i foderstatens koncentrationsgrad (omsättbar
energi/kg ts). Hög koncentrationsgrad ger hög utfodringsintensitet. Intensiv
uppfödning innebär att djuren växer snabbt och sätter fett vid en lägre
kroppsvikt än vad djur gör som är mindre intensivt uppfödda. Mindre intensivt
uppfödda djur växer långsammare och sätter fett senare vid en högre kroppsvikt.
Olika typer av djur passar till olika uppfödningsintensiteter. I intensiva
system ser man ofta tunga köttraser och mjölkrastjurar. I mindre intensiva
system passar lätta köttraser samt kvigor och stutar av de flesta
raser.
Separat utfodring - Fullfoder
Fullfoder innebär att alla fodermedel blandats till en mix. Det är lämpligt att
använda sig av mixat foder vid följande förutsättningar:
-
När det finns tillgång på billiga fodermedel
-
I stora besättningar där det finns möjlighet till gruppindelning efter olika
foderbehov
-
När det finns lagerlokaler, plats att blanda foder och ej för krångligt med
blandningsrutinerna.
Fördelar med fullfoder:
-
Djuren utfodras fysiologiskt – samma foder in till mikroberna – mindre
påfrestande svängningar i pH
-
Konsumtionen stimuleras
-
Möjlighet dölja mindre välsmakande fodermedel
-
Möjlighet att späda ut energirikt ensilage med halm
-
Möjlighet ligga på nedre gränsen på strukturinnehåll
-
Biprodukter kan användas mer
-
Investering i utrustning för individuell utrustning behövs ej.
Nackdelar med fullfoder:
-
Svårt gruppera i små besättningar
-
En del djur överkonsumerar
-
Blandningen tar lång tid - fler foder köps in - ökade kostnader för lagring och
ränta
-
Kostnaden för mixervagnen.
Utfodring i lösdrift -
byggnadsplanering
Ett viktigt mål i byggnadsplaneringen måste vara att utforma byggnaden på ett
sådant sätt att den inte påverkar foderkonsumtionen negativt. Det finns en del
punkter som man bör fundera kring när man planerar utfodringen i ett nytt
lösdriftsstall. Dessa är nötkreaturens beteende, att djuren går i grupp och
påverkar varandra, att ytan i en byggnad är begränsad, tillgången till foder
samt andra aspekter som kan påverka djurets välbefinnande och hälsa.
Avståndet till andra djur kan delas in i ett fysiskt rum och ett socialt rum.
Det fysiska rummet är den plats som djuret behöver för att nödvändiga rörelser
som att lägga och resa sig, sträcka på sig, kroppsvård etc. Det sociala rummet
är det minsta avstånd som djuret håller till andra individer av samma art. För
vuxna djur på bete är detta avstånd typiskt 2–4 meter, men i övrigt är det
mycket aktivitetsberoende. I vissa sociala situationer som social slickning är
avståndet naturligtvis noll.
Tillgången på yta är viktig. Om gångbredden i ett liggbåsstall minskas från 2,0
m till 1,6 m ökar aggressionsnivån och köbildning mellan foderbord och båsareal.
Återvändsgångar skapar på samma sätt köbildning och aggressioner. Nötkreatur
spenderar ca 5 – 9 timmar per dygn med att beta, i huvudsakligen under två långa
perioder. På stall kommer ättiden vara kortare och antalet ätperioder fler
eftersom fodret tilldelas nära djuret och i en lättillgänglig form.
Fri eller begränsad tillgång till foder
En begränsad fodertilldelning vid ett gemensamt foderbord leder till att fodret
konsumeras under kort tid. Platsförhållandena vid foderbordet kommer få
avgörande betydelse för foderkonsumtionen det enskilda djuret. Det blir då
nödvändigt med fri tillgång på foder. Om man ökar antalet djur per foderplats
till 2 – 3 djur kommer ättiden att minska men inte nödvändigtvis
foderkonsumtionen. Blir foderbordet tomt under en tid kommer aggressioner mellan
djuren att öka. Vid ett begränsat antal ätplatser så är det de lägst rangerade
djuren som kommer till sämst.
Skydd mellan djuren vid foderbordet ökar effektivt lågrangerade djurs ätande.
Fånggrindar kan användas men djuren kan inte stå fastlåsta för lång
tid per dag! Bortkörningar vid foderbordet begränsas till viss del även då man
använder olåsta fånggrindar. Lättast för djuren att köra bort
andra är vid foderbordet med nackbom som ätfront. Exempel på olika typer av
foderbordsavskiljare finns i kapitlet om "Foderhantering"
under fliken "Stallsystem".